Frode Fossøy (NINA) samler inn en vannprøve fra Nidelva
Høyteknologisk miljødesign
I HydroCen er miljødesign oppgradert og utvidet til å brukes for flere arter enn laks, og til å inkludere folks bruk av elver og vassdrag.
Utvikling av ny miljøteknologi vil kunne gi bedre og mer kostnadseffektiv overvåkning av miljøtilstanden i regulerte vassdrag. Miljø-DNA er et innovativt genetisk verktøy som kan brukes til å kartlegge biologisk mangfold ved hjelp av en vannprøve.
I HydroCen har Miljø-DNA blitt benyttet sammen med mer konvensjonelle metoder for blant annet å kartlegge om terskler i elva Nea fungerer som vandringshindre og påvirker bunndyrfaunaen. Genetiske metoder kan også brukes for å estimere bestandsstørrelse ved å benytte slektskapsanalyser for å undersøke antall fisk som bidrar med genetisk materiale til neste generasjon, "Close-kin mark–recapture" (CKMR).
En annen type teknologi som allerede er viktig for kostnadseffektiv overvåkning av vassdrag er fjernmåling. Ved bruk av LIDAR-data i kombinasjon med sonar og flyfoto kan vi kartlegge vassdrag med hensyn til ulike typer habitat for fisk og øke forståelsen for fiskens bruk av vassdragene og effekter av vassdragsregulering.
Forskerne brukte elva Nea som case-studie til å utvikle metoden, HER er sluttrapporten og HER kan du lese mer om hvordan de kombinerte høyteknologiske metoder som miljøDNA, laser, satelitter og droner, sammen med biologiske undersøkelser. Samarbeid med kraftselskapet og lokale interesser styrket også prosjektet.