PhD-ene Gro, Igor og Johannes studerer trubiner på NTNU sin Vannkraftlab.
De enorme kreftene av vann som styrter gjennom tunnelen og inn i norske vannkraftverk er nesten hundre prosent utnyttet til å produsere kraft. Bare 4-6 prosent av energien i vannet går til spille når det går gjennom en Francis-turbin. Det har fungert perfekt i hundre år, men klimaendringene fører både til mer ustabile værforhold og kutt i fossile energikilder. Det betyr at vannkrafta nå må operere på en ny måte.
Konvensjonelle vannturbiner er designet for å operere kontinuerlig på fast turtall (omdreinings-hastighet) for å produsere en forventet mengde strøm til nettet. Når vannkraften i dag skal fungere mer som et grønt batteri som slås av og på alt etter hvor mye sol- og vindenergi som produseres, møter turbinen en stor utfordring.
Den opererer dårligere når den utsettes for vannmengder som er større og mindre enn den er designet for. Det fører både til at energi-/ kraft-produksjonen blir mindre effektiv og det gir økt slitasje på turbindelene. Denne slitasjen fører til dyre reparasjoner og kan gi nedsatt tillit til kraftverket som da ikke kan levere de tjenestene som trengs når de trengs. En løsning på dette er å sørge for turbiner og generatorer som kan operere på like godt på variable turtall, som dagens teknologi gjør på konstant turtall.