Figur over vannets bevegelse i berget ved påført trykk i tunnelen.
Nye produksjonsregimer kommer med utfordringer
Med tradisjonell kraftverksdrift har det vært relativt lite ras i tunnelene, da vannkraftverkene i mer eller mindre grad alltid har blitt hold gående med små endringer i trykk. Etter dereguleringen av kraftmarkedet på 1990-tallet er tunnelene i større grad utsatt for stress gjennom hyppige og kortvarige start/stopp-prosesser, som følger av at produksjonen nå styres av markedspriser som endrer seg raskt.
Vannet i tunnelen kan plutselig bli stoppet av eller sluppet løs. Dette fører til forskjeller i trykket mellom vannet i tunnelen og bergveggen. Det kan føre til problemer både på kort og lang sikt (utmatting). I verste fall kan deler av tunnelen kollapse.
Endring i kjøremønster kan forlenge tunnelens levetid
Gjennom sitt arbeid har Bibek Neupane funnet ut at det med små endringer i hvor raskt man stenger av og øker vannføringen ved en start/stop prosess kan tidsrommet minimeres hvor poretrykket i berget overgår vanntrykket i tunnelen, såkalte «Hydraulic impacts».
Varigheten av påkjenningen avhenger av hvor raskt prosessen gjennomføres, og jo saktere man stenger av vannet i tunnelen desto tregere bygges trykket opp, og tidsforsinkelsen mellom trykktoppen i tunnelen og i berget vil være kortere.
Ved å benytte seg av raske start/stopp-prosesser, slik det ofte gjøres i dag, kan den hydrauliske påkjenningen på bergmassen øke med opptil 10 ganger i forhold til med en halvering av nedstengningsperioden. Med å øke denne nedstengningsperioden, vil ‘slitasjen’ av berget rundt tunnelen bremses ned, og dermed minskes sjansen for ras.