Figuren viser det geografiske område inkludert i markedsmodellen. Blåfargen viser detaljeringsnivå i modelleringen
Mange av prosjektene i HydroCen handler om utvikling av teknologiske løsninger, forbedrede planleggingsmetoder og verktøy som skal øke vannkraftens effektivitet og evne til å levere fleksibilitet.
For å kunne måle nytten av slike forbedringer trenger man prognoser for verdien av vannkraftproduksjonen, altså prisen på strøm i framtida.
Prisprognoser benyttes som input til de fleste investerings- og oppgraderingsprosjekter i kraftbransjen. I prognosene er også informasjon om usikkerhet i forhold til nedbør og annen værhavhengig produksjon og variasjon i priser gjennom døgnet inkludert. Det er dette som gir verdien av fleksibilitet.
Forskerne har brukt en fundamental markedsmodell til å beregne slike priser.
- En fundamental markedsmodell tar utgangspunkt i alt man trenger for å produsere, frakte og bruke strøm i et elektrisk system. Det betyr alt fra vannkraft, vindkraft, gass- og kullkraft, til strømnettet og forbruk.
Markedsmodellen simulerer balansen mellom produksjon og forbruk som overholder de fysiske restriksjonene i systemet på hvert tidspunkt i simuleringsperioden.
I prosjektet har forskerne valgt å analysere det fremtidige elektrisitetssystemet slik man ved kvalifisert gjetning forventer at det er i 2030. Året 2030 ble valgt fordi dette er et stykke frem i tid og dermed relevant for investeringer men også fordi det ikke er lenger frem i tid enn at det finnes relativt gode prognoser for hvilket fysisk system man da har.
Prognosene er basert på åpne kilder blant annet fra NVE, Statnett og Eurelectric.
Resultatene er nyttige i markedsmodeller og forskningsprosjekter
Prisprognosene brukes i prosjekter hvor man skal vurdere konsekvenser av ulike typer endringer for enkeltvassdrag. Dette har så lang enten vært knyttet til andre HydroCen aktiviteter eller i industriprosjekter hvor man for eksempel vurderer lønnsomheten til et nytt pumpekraftverk i et eksisterende vassdrag.
Datasettet er også implementert i modellene som allerede er i bruk på SINTEF og brukes i mange forskningsprosjekter og industriprosjekter. Det er prosjekter som blant annet handler om konsekvenser av ny kabler til England og Europa, storskala havvindutbygging i Nordsjøen, flytbasert markedsklarering og samlet konsekvens av nye vilkårsrevisjoner for vannkraftverkene.