> Vitenskapelige publikasjoner
> Populærvitenskapelige publikasjoner
> PhD Avhandlinger
> HydroCen Rapportserie
> HydroCen Brief
> Årsrapporter
> Studentkataloger
> Masteroppgaver
> Video, webinar & podcast
Nedenfor finner du listen over doktorgradsavhandlingene fra HydroCen-stipendiater.
Nirmal har gjennom sitt arbeid sett på problemer rundt slitasjen av turbinkomponenter på grunn av sedimenter i vannet. Han har gjennom case-studier og ved bruk av numeriske analyser sett på hvordan sedimenttungt vann beveger seg gjennom turbinen, og hvor og under hvilke forhold slitasjen på turbinkomponentene er størst.
I sitt doktorgradsarbeid har Hossein funnet en billig og effektiv metode å oppdage feil i elektriske motorer før de har oppstått! Metoden går ut på å lytte til motorens magnetfelt for å plukke opp uregelmessigheter som gjerne oppstår før selve ulykken skjer. Metoden ble utviklet for vannkraftgeneratorer men har overføringsverdi til andre elektriske motorer.
Gjennom sin PhD har Håkon Sundt sett på bruk av fjernmåling som en informasjonskilde om batymetri, sesongmessige mesohabitater for fisk, scenarier for avbøtende tiltak og strategier for miljømessig eDNA-prøvetaking.
Les mer om arbeidet hans her.
Den raske utviklingen mot et mer bærekraftig kraftsystem gir opphav til komplekse stokastiske optimaliseringsproblemer for vannkraftprodusentene. I sin avhandling har Andreas Kleiven jobbet med å utvikle optimaliseringsmodeller og metoder for bærekraftig investering og drift av vannkraftverk.
I sin avhandling har Bibek Neupane forsøkt å bedre forstå hvordan langtidsstabiliteten til uforede vanntunneler blir påvirket av hyppige trykkpulseringer grunnet gjentatte start/stopp sekvenser.
Henki Ødegaard har sett på nye metoder for å estimere bergspenning i vannkrafttunneler eksponeres for under dagens drift av vannkraftverket. Han har gjennom arbeid på lab og i felt jobbet med en ny testprotokoll som er et raskere alternative til dagens metoder for å beregne bergspenning.
Pumpekraft kan brukes i perioder når det produseres mye kraft til å pumpe vannet tilbake i magasinene igjen. Livia Pitorac har i sin doktorgrad sett på utfordringer og løsninger med pumpekraft i Norge, og konkluderer med at det er mulig å oppgradere eksisterende vannkraftverk til pumpekraftverk med dagens tunnelsystemer uten å gjøre større modifikasjoner.
Vannkrafta må forandre seg for å tilpasse seg et kraftsystem med både vann-, sol- og vindkraft i. I doktorgraden sin foreslår Tor Inge Reigstad blant annet en ny kontrollmetode for optimal kontroll av vannkraftverk med variabel hastighet.
Sagmo har testet hva som skjer med strømningene i turbinen hvis man lager turbinblader med taggete kanter. Resultatene tyder på at strømningsorienterte virvler kan brukes til å dempe vortex induserte vibrasjoner på maskin-blader.
Selen har i doktorgraden jobbet med å finne metorder for å måle stabiliteten bergmaterialer i vannkraftverkenes "hovedpulsåre", tunnelene.
Les mer om arbeidet hennes her.
I doktorgradstudien har han undersøkt gjennomstrømning og overtopping og funnet ut at den nederste delen av fyllingsdammer, damtåa, kan være avgjørende i ekstreme lastsituasjoner som flom eller overtopping. Dataene fra doktorgradsarbeidet skal nå brukes til å utvikle bedre design på damtåa av demningen.
Iliev har i sitt PhD-prosjekt designet hele 421(!) turbiner, og har ved bruk av nummeriske modeller funnet det designet som er best for å kjøre med variabelt turtall.
Erlend L. Engevik har i sin doktorgrad brukt numeriske modeller for å undersøke designet til synkrone maskiner, og sett på måter for å optimalisere designet.
Solemslie har i sin doktorgrad sett på og utviklet en offentlig tilgjengelig metodikk på Pelton-turbingeometri og design. Han har også produsert kvantifiserbare strømmålinger av strømmen i turbinen og studert disse.