1

hydrocen nyheter

Nyhetsbrev fra HydroCen

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med forskningsresultater og nyheter. Registrer deg gjerne her:

USA og Norge signerer avtale om vannkraft-forskning
Author: Juliet Landrø

USA og Norge signerer avtale om vannkraft-forskning

USA vil fornye vannkraften sin, og googlet seg fram til forskningssenteret HydroCen. Nå har Olje- og Energidepartementet signert en avtale med US Department of Energy om å samarbeide på vannkraftforskning.

–  Det er spennende å se den fantastiske forskninga på vannkraft som skjer her i Norge, og hvordan både styresmakter og forskere vier seg til å ta det neste steget innen vannkraftforskning og til å bidra til en renere verden, sa Conner Prochaska, i U.S. Department of Energy.

Han besøkte Vannkraftlaboratoriet på NTNU sammen med statssekretær Odd Emil Ingebrigtsen, før de begge deltok på toppmøtet Hydropower Summit 2020 i Trondheim.

–  Vannkrafta er selve bærebjelken i det norske energisystemet. Den er like viktig som å ha vann i springen og er grunnleggende i hverdagen, sa Ingebrigtsen (H), som var på sin første tur som statssekretær og signerte avtalen på vegne av regjeringen.

Image

Conner Prochaska fra US Department of Energy (t.h) sjekker ut forsøk på en turbinmodell i Vannkraftaboratoriet ved NTNU sammen med Statssekretær Odd Emil Ingebrigtsen i Olje- og Energidepartementet.

– USA har et stort behov for å ruste opp sine vannkraftverk, noe vi har lang erfaring med. I likhet med Norge, har USA mye kompetanse om vannkraft og miljø som vi begge kan dra nytte av. Vi har derfor begge mye og tjene på et styrket forskningssamarbeid innen vannkraft, sa Ingebrigtsen.

– Helt spesielt at amerikanerne tok kontakt med HydroCen

HydroCen er et forskningssenter på miljøvennlig energi (FME) og er 50% finansiert av Forskningsrådet. Direktør for energiforskning i Forskningsrådet, Rune Volla, er imponert over at amerikanerne tok konktakt med forskningsmiljøet.

– Det er veldig vanskelig å få til samarbeid med USA på toppnivå som dette, rett og slett fordi det er så utrolig mange som ønsker å samarbeide med dem, sier han.

– Derfor er det utrolig bra, og helt spesielt, at USDoE har kontaktet FME HydroCen, og det illustrerer også noe av poenget med FME’ene, de stikker seg ut i mengden og er interessante samarbeidspartnere, sier Volla.

Strategisk viktig å samarbeide på mellomstatlig nivå

Mange forskere i HydroCen, både på NTNU, i SINTEF og i NINA, samarbeider allerede med kolleger internasjonalt, men denne avtalen tar samarbeidet til et nytt nivå – bokstavelig talt.

– Vi har masse av det vi kaller «bottom-up»-samarbeid fordi forskere kjenner hverandre, og vi setter veldig pris på det. Men vi ønsker oss også veldig å ha strukturelt stat-til-stat-samarbeid, fordi energiforskning også har strategisk betydning, sier Volla.

– Det er viktig for oss som samarbeidspartner med USA å kunne jobbe sammen med landets institusjoner og myndigheter om forskningssatsningene, sier han.

På Hydropower Summit deltok også folk fra Verdensbanken, NORAD, IRENA, IEA, samt forskere, politikere og bransjefolk fra EU, Sverige, Sveits, Østerrike og Australia.

Image

Over hundre personer deltar på toppmøte og/eller workshoper under Hydropower Summit 2020 i Trondheim.

Flere av innleggene fokuserte på behovet for mer fornybar energi, og at vannkrafta kan bidra til sikker og trygg energiforsyning som også styrker de andre fornybarkildene.

Gleder seg til å samarbeide med norske forskere

De neste to dagene vil forskere fra NTNU, SINTEF og NINA diskutere konkrete forskningsprosjekter som de to landene kan samarbeide om. Det går blant annet på teknologiske utfordringer, miljøutfordringer og datamodeller for vannkraftplanlegging.

– Vi har forskere i verdensklasse som jobber i våre laboratorier, men det er mye vi kan lære fra Norge siden dere har kremen av forskerne innen vannkraft. Vi håper å lære mye fra dere, og kanskje de norske forskerne også kan dra nytte av våre ressurser, sier Prochaska.

Her er programmet for toppmøtet og forskermøter
Her er alle forskningsprosjektene i HydroCen
Og her er et lite utvalg av (ganske) populærvitenskapelige foredrag!
 

Kontaktperson:

Ole Gunnar Dahlhaug, leder FME HydroCen

Previous Article Stort potensial for miljødesign i vannmagasiner
Next Article På nett med nepalsk vannkraftkonferanse
Print
733
ArtikkelforfatterJuliet Landrø

Nyhetsbrev fra HydroCen

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med forskningsresultater og nyheter. Registrer deg gjerne her:

1