1
Ny mulighet for å lære miljødesign
Miljødesign-studenter i aksjon. Foto: Knut Alfredsen/NTNU
Author: Juliet Landrø

Ny mulighet for å lære miljødesign

Vil du at elva di skal ha gode levevilkår for laksefisk samtidig som produksjonen av vannkraft kan opprettholdes? Eller jobber du i kraftbransjen, og ønsker mer kunnskap om hvordan din bedrift kan bruke miljødesign? Bli med på etterutdanningskurs med eksperter fra NTNU, SINTEF og NINA!

Her kan du melde deg på, søknadsfrist er 14.02.2022!

– Jeg anbefaler alle som jobber med miljøspørsmål i vassdrag å ta kurset, sier Bjørn Otto Dønnum fra Hafslund Eco, som var deltager i fjor.

Konseptet miljødesign går ut på å stille en diagnose på elva, og så komme med konkrete forslag til tiltak som kan bedre den økologiske tilstanden – samtidig som man tar hensyn til kraftproduksjon. Siden konseptet først ble utviklet i forskningssenteret CEDREN har to kull med nye miljødesignere blitt uteksaminert fra kurs, og miljødesign blir nå videreutviklet i HydroCen.

– Miljødesign er nå etablert som standard metode i miljøprosjekter i regulerte vassdrag, og god kjennskap til metoden er nødvendig faglig ballast for både konsulenter, kraftselskap og forvaltning, sier professor ved NTNU og fagansvarlig, Tor-Haakon Bakken.

Etter- og videreutdanningskurset NTNU tilbyr er den eneste formelle veien å tilegne seg denne kompetansen.

Anbefaler kurset: Bjørn Otto Dønnum fra Hafslund Eco sier han fikk mye ut av kurset i 2021.

Studentene skal ut i elva og får teste verktøy

Kurset er en mulighet til å jobbe intensivt med miljødesignkonseptet over to uker.

– Det var veldig nyttig å ta kurset for å kunne se alle delene av miljødesign under ett, og det er enklere å forstå koblingen mellom de enkelte delene sammen etter å ha tatt kurset, forteller Dønnum.

Kurset er delt inn to bolker. Den første uka digitalt, og den andre uka fysisk i Trondheim. De enkelte temaer vil først foreleses og deretter vil det bli praktiske øvinger hvor deltagerne for prøvd seg på egenhånd under veiledning av foreleserne.

Det vil også bli feltøvinger hvor deltagerne får prøvd ulike måleinstrumenter og innhenting av data. Gjennom de to kursukene vil det også bli mulighet til å teste ut ulike numeriske beregningsverktøy som er nyttig i miljødesignprosjekter.

– Jeg benyttet deler av kurset til planlegging av egne undersøkelser og undersøkelser som gjøres for oss av konsulenter, sier Dønnum.

Han mener det ga merverdi å gå på kurs fremfor å «bare» lese i Miljødesignhåndboka selv.

– Fordelen med et kurs er at du må sette av tid til kun kurset og pensum i motsetning til det å lese på egenhånd som i en hektisk arbeidshverdag lett blir nedprioritert.

Les også:
• Verdens første miljødesignere er uteksaminert
• Miljødesign på grønn resept

Vil lære miljødesign i praksis

Målet med kurset er at studentene skal tilegne seg kunnskap og ferdigheter om miljødesignmetodikken inkludert diagnose av påvirkning og tiltak for å redusere effekt av reguleringer.

Etter kurset vil du ha kunnskap om miljødesign i regulerte laksevassdrag, verktøy og metoder brukt i miljødesign og «byggeklossmetoden».

Du vil kunne gjøre grunnleggende hydrologiske og biologiske vurderinger av effekter i regulerte vassdrag, bruke diagnoseverktøy i miljødesignhåndboka, kjenne til viktige tiltak og bruken av disse, det vil si bruke miljødesignhåndboka i praksis.

– Kurset er også er fin mulighet til å møte andre fagpersoner i bransjen, og for de som ønsker økt formell kompetanse kvalifiserer kurset til 7,5 studiepoeng, sier Tor-Haakon Bakken.

Kontakt:

Tor Haakon Bakken , Professor NTNU, Institutt for vann og miljøteknikk
Telefon: 9515 6944
Epost: tor.h.bakken@ntnu.no

Previous Article HydroCen-forsker nominert til «Årets kraftkvinne»
Next Article Forskere på vannkraftkonferanse
Print
1127
1