1

hydrocen nyheter

Nyhetsbrev fra HydroCen

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med forskningsresultater og nyheter. Registrer deg gjerne her:

Balkan ser til norsk vannkraftforskning
Besøk hos HydroCen i Vannkraftlaboratoriet: Serbias president Aleksandar Vučić (t.v) fikk høre om prosjektet DeGas hvor forskerne har funnet ut hvordan de kan bruke ultralyd for å unngå at fisk får «dykkersyke» i elva nedstrøms vannkraftverk.
Author: Juliet Landrø

Balkan ser til norsk vannkraftforskning

Serbia vil erstatte kullkraft med fornybar energi, og lar seg inspirere av Norge for å få hjelp til å løse energikrisen. 

Balkanregionen får mesteparten av strømmen fra kullkraftverk, men er nå på utkikk etter løsninger som kan gi dem et grønnere energisystem.

Denne uka var Serbias president, Aleksandar Vučić og de serbiske ministrene for finans og energi, på besøk hos NTNU og SINTEF. På Vannkraftlaboratoriet fikk de siste nytt om vannkraftforskningen i HydroCen. Der fikk delegasjonen blant annet høre hvordan vannkraft kan bidra til økt fleksibilitet i et fornybart energisystem. De fikk også presentert teknologi om hvordan vi kan unngå at livet i elva skades av «gassovermetning» nedstrøms kraftverk. I prosjektet DeGas har forskerne funnet at ultralyd kan hindre fisk i å dø av «dykkersyke».

Tidligere denne måneden deltok flere fra norsk vannkraftbransje og -forvalting på Norway - Western Balkans Renewable Energy Conference der målet var å utforske mulighetene for investeringer og samarbeid i Albania, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, North Makedonia, og Serbia.
 

Kontaktperson:

Liv Randi Hultgreen, senterleder HydroCen

Previous Article Ny metode «bremser» mer kraft ut av turbin og generator
Next Article Høydepunkter fra HydroCen i 2022
Print
1186

Nyhetsbrev fra HydroCen

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med forskningsresultater og nyheter. Registrer deg gjerne her:

1