Illustrasjon av en vannturbin og generator.
Når et kraftverk får en ny generator kommer den med noen reservedeler, som regel reservestaver. Disse reservestavene blir ofte lagret i flere tiår før det blir bruk for dem. Da kan de bli utsatt for både fukt og temperatursvingninger som påvirker stavenes egenskaper.
Hvis stavene i generatoren trengs å byttes ut, blir reservestavene ofte satt inn uten å teste tilstanden deres. I verste fall kan en defekt reservestav føre til driftsstans. Det truer forsyningssikkerheten og kan forårsake store økonomiske tap for kraftverket.
Ingen etablert standard
Til tross for de omfattende konsekvensene dårlige eller defekte reservestaver kan føre til finnes det i dag ingen etablert standard for testing av reservestaver.
Det kan resultatene fra HydroCen gjøre noe med. I prosjektet «Turbine and Generator Lifetime» har forskerne utviklet et forslag til en testprosedyre som kan brukes til å skille reservestaver med gode elektriske egenskaper fra de dårlige. Metoden er både enkel og rask.
Forskerne Arne Nysveen, Henrik Enoksen, Espen Eberg og Emre Kantar spurte norske kraftverk om hvordan de oppbevarer reservestavene sine, og fant det var stor variasjon. De gjorde derfor forsøk på hvordan ulike lagringsforhold påvirker de elektriske egenskapene til stavene. I tillegg har de sett på levetiden for stavene i forhold til den økende bruken av effektkjøring, som er produksjon med mye start/stopp.