1
Skal hindre fisk fra å få dykkersyke
Author: Juliet Landrø

Skal hindre fisk fra å få dykkersyke

Gassovermettet vann fra utløpet av kraftverk utgjør stor risiko for fiskedød.

Gassovermettet vann fra utløpet av kraftverk utgjør stor risiko for fiskedød. I det tverrfaglige prosjektet DeGas forsker ingeniører og biologer sammen for å finne løsninger på problemet.

Noen ganger, for eksempel når det er flom, blir mye vann dratt inn gjennom kraftverket og ut i elva. Når vannet er helt overmettet av luft kan fisk og andre arter få luftbobler inni kroppen, gassblæresyke eller dykkersyke, og dø.

Image

Gjør forsøk i laboratoriet

På Vannkraftlaboratoriet ved NTNU forbereder stipendiat Wolf Ludwig Kuhn forsøk der det blir brukt ultralyd for å fjerne oppløst luft i vannet
som strømmer ut fra turbinen.

En tjue meter lang vannrenne er koblet til rørsystemet i laboratoriet, så skal Kuhn sende ultralydbølger inn i det overmettede vannet som strømmer gjennom.

Lydbølgene danner gassbobler som gjør at lufta flyter opp til overflaten og forsvinner. Dermed blir gassovermetningen i vannet redusert.

Tidligere brukt i matindustrien

Matindustrien har tatt i bruk ultralyd for å unngå gassovermetting i forbindelse med innfrysing.

– Metoden virker i stillestående vann, men vi vet ikke hvor effektivt ultralyd
vil fjerne gassboblene når vannet er i sterk bevegelse. Det skal vi nå finne ut, sier Kuhn.

Hans PhD-prosjekt har tittelen «Forebygging av miljøkonsekvenser av gassovermetting i vannet nedstrøms vannkraftverk ved bruk av ultralyd», og er en del av det tverrfaglige DeGas-prosjektet i HydroCen.

Problemet oppstår når luft kommer inn i tunneler til vannkraftverk og oppløses i vann under høyt trykk. Når dette vannet kommer ut av kraftstasjonen til atmosfærisk trykk, fører det til at verdiene av oppløst luft blir større enn vanlig. Vannet får en unormal høy gassovermetning, opp mot 180 prosent.

I dette foredraget forteller Bjørn Winter Solemslie mer om gassovermetning og hva forskerne skal gjøre:

Skal teste flere metoder

Fisken tåler ikke å få så store mengder gass i seg, og et langt opphold i overmettet vann kan føre til fiskedød. Når Kuhn er ferdig med ultralyd-forsøkene, skal han også prøve ut en annen metode for å fjerne oppløst luft i vannet, såkalt stripping av gass. Det innebærer å pumpe luft inn i vannet, og luftmolekylene vil så binde seg sammen med gassboblene og gjøre disse større, slik at de flyter til overflaten og forsvinner.

– Ultralyd-metoden krever langt mer strøm enn stripping. Vi vil prøve å kombinere de to metodene for å se om det kan gi den beste løsningen, sier Kuhn.

Teksten ble først publisert i forskningsbilaget til fagbladet Energiteknikk.
Skrevet av Stein Arne Bakken.

Previous Article Digital workshop: Miljødesign i magasin
Next Article Ny rapport: Vannkraft er avgjørende i overgangen til fornybarsamfunnet
Print
999
1