Naturrisikoutvalget har blant annet sett på hvordan norske næringer og sektorer kan håndtere naturrisiko. Foto: Atle Harby/SINTEF Energi
Author: Hanne Strypet/SINTEF Energi
Veikart for å håndtere naturrisiko
Fornybarbransjen er avhengig av naturens ressurser, som vann, sol og vind. Samtidig påvirker bransjen naturen på flere måter, og de må derfor omstille og tilpasse seg den økende naturrisikoen.
Tap og forringelse av natur utgjør en risiko for økonomisk virksomhet og for menneskelig velferd, skriver Naturrisikoutvalget i en fersk utredning. I rapporten som ble overlevert klima- og miljøvernministeren 12. februar, peker de på fem steg fornybarbransjen kan ta for å møte disse utfordringene.
– Dilemmaene knyttet til å håndtere disse risikoene gjør at oppgaven kan føles vanskelig for aktørene i fornybarbransjen. På den ene siden skal vi gjøre en stor omstilling som påvirker klimaet positivt ved å redusere utslipp av CO2.. Samtidig kan målet om å produsere fornybar energi gi negative effekter på naturen. Skal vi lykkes, må vi sørge for at vi vurderer og tar hensyn til alle disse perspektivene, sier Atle Harby, seniorforsker i SINTEF Energi.
Harby er ett av 13 medlemmer i utvalget, som har vært ledet av Aksel Mjøs ved NHH Norges handelshøyskole.
– Fornybarbransjen er klar over, og jobber aktivt med mange av problemstillingene knyttet til naturrisiko allerede, men arbeidet er ofte ikke satt i system, forteller Harby.
I rapporten foreslår derfor fem steg som kan bidra til å vurdere naturrisiko, i denne saken fra SINTEF Energi kan du lese hva de fem stegene er.
Kontakt: Atle Harby, SINTEF Energi.
287
Artikkelforfatter | Hanne Strypet/SINTEF Energi |