Måling av fisk i laboratoriet før de slippes ut i vannrenna. Dr.Ismael Albayrak (ETH Zürich,LAboratory of hydraulics, hydrology and glaciology), Viviane Hoffmann (masterstudent) og Armin Peter, FishConsulting GmbH. Foto: Ana Silva/NINA
Author: Anne Olga Syverhuset
Turbulent nyvinning skal hjelpe fisken med å unngå turbindøden
Akkurat nå er forskere i ferd med å forstå hvordan fisken reagerer på turbulens i vannet. Da blir det både billigere og enklere å lede den utenom kraftverkene.
Når laksen drar ut til havet for å vokse seg stor, eller ålen får hjemlengsel til Saragossohavet, er det en reise de gjør med livet som innsats. Nå prøver et tverrfaglig forskerteam å finne bedre og billigere måter til å lede fisken utenom de knivskarpe kraftturbinene.
– Prosjektet FishPath baserer seg på en ny ide om å bruke turbulensvirvler til å guide fisken. I stedet for å sette opp en rist som leder fisken unna turbinene, vil vi med enklere, punktvise strukturer lage en «sti» for fisken basert på turbulens, forteller Ana T. Silva.
Silva er forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) og leder prosjektet. Hun har en doktorgrad på fiskepassasjer, og prosjektet drar god nytte av hennes tverrfaglige ekspertise innen hydraulikk, væskemekanikk og fiskefysiologi.
Med seg har hun forskere fra den tekniske høyskolen ETH i Zürich, NORCE, NTNU og SINTEF, samt samarbeidspartnere Miljødirektoratet, NVE og fra industri. Mange av disse møttes nylig til en workshop i Zürich, hvor 40 personer fra både forskning, industri og forvaltning delte erfaringer og dro på ekskursjoner for å se på nedvandringsløsninger.
Forskerne fra flere land og fagfelt møttes i Zürich og besøkte flere kraftverk i tillegg til laboratoriene ved ETH Zürich.
Lovende forsøk med virvler i Sveits
Tidligere i sommer startet forskerne opp med de første forsøkene i et laboratorium ved ETH i Zürich.
– Vi skaper virvler i laboratoriet, og ser hvordan fisken responderer på disse. Basert på resultatene designer vi strukturer som kan brukes for å lede fisken, forteller Silva.
De første resultatene ser lovende ut:
– Vi visste ikke på forhånd om det ville virke, for disse forsøkene har aldri vært gjort før. Men vi fikk nylig inn de første resultatene, og fisken beveger seg slik vi hadde håpet den skulle gjøre.
Forsøkene var vellykket! Armin Peter (FishConsulting GmbH), Viviane Hoffmann, Ana T.Silva (forsker og prosjektleder,NINA) Dr. Ismael Albayrak, (ETH Zürich) og Mohammad Reza Maddahi (Post.doc) var fornøyde med at forsøkene gikk som planlagt
Fra laboratorieforsøk til naturlige elver
Etter at laboratorietestene i Zürich er ferdige, blir neste steg å gjøre tester under større forhold i et laboratorium i Vattenfall i Sverige, før den ultimate testen i en naturlig elv skal gjøres i Mandalselva.
Kontakt: Ana T. Silva
1668
Artikkelforfatter | Anne Olga Syverhuset |