Kraftig imponert av vannkraftforskning
Olje- og energiminister Tina Bru (H) fikk blant annet være med på laboratorieforsøk med dambrudd i da hun besøkte HydroCen.
–Det var viktig for oss å komme hit, fordi vannkrafta er ryggraden i energisystemet i Norge, og kommer til å være det i framtida også, sier Bru.
Hun besøkte HydroCen sammen med flere kolleger fra departementet og de fikk en lyn-innføring av den storstilte forskningsinnsatsen som gjøres i senteret.
– Vi jobber aktivt med å knytte ingeniører sammen med biologer og samfunnsvitere slik at vi kan se hele energisystemet i en sammenheng. Forskningen favner hele energisystemet; fra vannet i elva til de massive tunnelkonstruksjonene, teknologiske turbiner og generatorer, ut til markedet der folk trenger strømmen og tilbake ned i vannet der vi skal ta vare på naturen som gir oss de enorme kreftene fra vannet, sier HydroCen direktør Liv Randi Hultgreen.
Statsråden fikk blant annet høre at forskning fra doktorgradsarbeid i HydroCen har avdekket av den nederste delen av fyllingsdammer (bildet) kan få seg en knekk når tyngden fra steinfyllingen blir for stor. For eksempel hvis den flommer over. Nå bruker forskerne modellen i laboratoriet og dataene fra doktorgradsarbeidet til å utvikle bedre design på damkroner (toppen av demningen).
Foto: Ganesh Ravindra/HydroCen.
Bru fikk også høre at forskere i HydroCen har designet og utviklet en ny type turbin som kan «skifte gir». Tradisjonelle turbiner er laget for å produsere strøm jevnt og trutt, men denne kan kjøre i ulike hastigheter og starte og stoppe mye raskere enn i dag. En sånn type strømproduksjon fra vannkraft betyr at vi kan man legge til rette for mer strøm fra vind og sol i kraftsystemet.
Samtidig er det utviklet verktøy for design av generatoren som kobles til en slik turbin.
Forskerne har utviklet metoder som finner feil inni generatorer. Siden 90-tallet har vannkrafta drevet med såkalt effektkjøring (at man starter og stopper strømproduksjon avhengig av etterspørselen i markedet). Det fører til mer slitasje på komponenter inni generatoren som er vanskelig å oppdage og fører til store kostnader hvis man må ta ut generatoren for reparasjon.
Nå har forskerne utviklet testmetoder som kan finne flere typer feil på et tidlig stadium ved bruk av billige og smarte sensorer.
Vannkraften er ryggraden når energisystemet forandrer seg
Norge og EU har et mål om mer grønn energi. Det betyr store endringer globalt siden mye av strømmen i verden dag kommer fra kullkraft. Forskning fra HydroCen viser blant annet at når det blir økning av strøm fra uforutsigbare strømkilder som vind- og solenergi, så blir prisene mye mer variable. I tillegg kan det bli et større press på vannkrafta som må produsere strøm på en helt annerledes måte enn før.
– Det tar tid å utvikle ny teknologi. Forskninga i HydroCen handler om å se framover, og teste nye metoder og teknologi som bli viktig i et nytt grønt energisystem, sier Hultgreen.
Forskerne i HydroCen samarbeider svært tett med vannkraftbransjen, og statsråden fikk blant annet høre om hvordan de gjør målinger i tunneler for å sjekke levetiden deres, hvordan vannkrafta må utvikles hvis pumpekraft blir mer aktuelt og for å finne ut hvordan man både kan ta vare på miljøet i vassdraget og produsere mer kraft.
– Energisystemet i Norge og globalt i ferd med å endre seg fort. Det betyr nye muligheter og nye utfordringer for vannkrafta, og da er forsking som dette viktig, sier Bru.
956