Inngår partnerskap med verdensledende fiskebiologer
NINA, NTNU, UiT og HydroCen får midler til å delta i anerkjent kunnskapsutveksling.
De norske forskerne har fått med seg noen av de beste fiskebiologene i verden på laget i prosjektet HYCANOR “Partnership on Sustainable Hydropower in Canada and Norway”.
—Dette kan være en god støtte for arbeidspakke 4 i HydroCen hvor målet er å utvikle kunnskap og nyskapende teknologi som gjør vannkraftproduksjon så skånsom for miljøet som mulig, sier prosjektleder Ingeborg Palm Helland i NINA.
HYCANOR er støttet av programmet INTPART (Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning).
Målet med INTPART er å utvikle verdensledende fagmiljøer som skal bidra til å øke omfang, kvalitet og relevans i faglig samarbeid med utvalgte land.
I HYCANOR skal norske forskere fra NINA, NTNU og Universitetet i Tromsø danne partnerskap med tre kanadiske universiteter.
Til å starte dette partnerskapet får de ca. 4.5 millioner kr over fire år. Samarbeidet er særlig rettet mot utdanning og utveksling av master- og doktorgradsstudenter.
Vil styrke miljødesign i HydroCen
To tematiske forskningsområder blir kjernen i HYCANOR:
Fiskemigrasjon og fiskevandring
- Miljøeffekter av vannstandsendringer i magasiner
- Samarbeidet med kanadiske toppforskere vil styrke forskninga i arbeidspakke fire i HydroCen.
Partnerskapet vil ha fokus på metoder, verktøy og analyser som skal øke forståelsen av miljøeffekter av vannkraftproduksjon.
Norsk-kanadisk vannkraftsamarbeid
NINA blir prosjektleder for HYCANOR, og forskerne ser på samarbeidet med Canada som særlig relevant for vannkraftforskning.
Norge og Canada har sammenlignbart klima, geografi og natur som at forskerne kan samarbeide om mange ulike tema. Begge landene er i verdensklasse innen forskning på laks og ferskvannsøkologi.
I tillegg har både Norge og Canada stort omfang av vannkraft, og tradisjoner for tett samarbeid mellom forskere og energibransje. Begge landene kan dermed styrke forskning og utdanning innen vannkraft gjennom dette formelle partnerskapet.
Dette er partnerne:
NINA, Norsk institutt for naturforskning
UiT, Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske Universitet
NTNU, Norges teknisk-vitenskapelige universitet
UW, University of Waterloo
CU, Carleton University
UNBC, University of Northern British Columbia
Forskninga blir ledet av forskningssjef Ingeborg P. Helland i NINA, og koordinert av professor Knut Alfredsen (NTNU), professor Per-Arne Amundsen (UiT), professor Michael Power (UW), professor Steven J. Cooke (UC) og assisterende professor Eduardo Martins (UNBC).
Seminar, utveksling og vitenskapelig publisering
I søknaden har forskerne foreslått flere mulige aktiviteter i partnerskapet. Blant dem er seminarer, feltarbeid, veiledning av studenter, vitenskapelige publikasjoner, utveksling og kurs.
Målet er at studenter skal delta i feltarbeid, bli med på befaringer og tester i regulerte vassdrag og kraftstasjoner, og delta i det pågående forskningsarbeidet i partnerlandene.
1127